Росен Пеянков: ОбС трябва да управлява Хасково, не да е подчинен на кмета

Росен Пеянков е роден в Хасково през 1966 година. Средното си образование завършва в училище “Васил Левски”. След това се дипломира във ВМЕИ Варна, сегашния Технически университет, специалност “Изчислителни системи”.

Работил е в “Изот сервиз” и “Систем Инженеринг”, а през 1990 година с още двама колеги основава компанията ЕСКОМ.

В зората на демокрацията е бил активен симпатизант на СДС, но не е членувал в политическа партия.

r

Ще се борим за 3-4 съветници в бъдещия Общински съвет на Хасково, заяви Росен Пеянков, водач на листата на местната коалиция, сформирана от ЕНП и “Зелените”. Тя беше регистрирана преди дни за участие в изборите за общински съветници и кметове на населени места. Втори в листата е арх. Драгомир Андонов, трети Тео Батуров.

През последните десетина години Хасково и регионът обезлюдява. Подобно е положението в цялата страна, но особено драматичното тук е, че напускат младите и образовани хора. А напускат поради безизходица, липса на работа и перспектива, смята Росен Пеянков. И допълва: Това се дължи на лошо управление, а Общинският съвет е част от него.

На практика Общинският съвет в Хасково е обезличен и работата му се свежда до узаконяване на едноличните решения на кмета. Той е сформирал едно подчинено мнозинство, което гласува, без значение каква глупост е предложена. Не е случаен и фактът, че почти 90 процента от предложенията в ОбС се внасят от кмета. Има за цвят няколко от председателя на Общинския съвет, а докладните от съветници се броят на пръсти. И обикновено се отхвърлят. Както миналата година бе отхвърлено предложението да се удостои патронът на тракийското дружество Георги Сапунаров със званието почетен гражданин. Хилядите наследници на тракийски бежанци бяха публично унизени, за срам на ОбС и цяло Хасково. А предложението беше отхвърлено, само защото не е от кмета.

Моделът “Георги Иванов” представлява еднолично управление и подчинен Общински съвет, макар по закон точно ОбС да е органът на местното самоуправление, а кметът е изпълнител на решенията. В Хасково се случва обратното – кметът решава нещо и го прави, а едва след това от немай къде го внася за одобрение в Общинския съвет, където послушните съветници го узаконяват. Последният пример е отпреди дни – с пластиката “Хасковски каунь”, масово неодобрявана от гражданите. Редното, пък и здравият разум го подсказва, е първо да се внесе предложение в ОбС, да се обсъди, да се чуе мнението на хората и едва тогава да се направи. Но се върши обратното, което не само нарушава закона, но и води до еднолично управление, ненапразно наричат нашия кмет “феодал”.

Искаме да внесем цвят и разум в бъдещия Общински съвет. И да върнем ОбС там, където му е мястото по закон – орган на местното самоуправление. В листата на Сряда7 са познати, уважавани и неопетнени личности. Вярно е, че с група от 3-4 общински съветници не можем да сме решаващ глас във вземането на решения, признава Пеянков. Но сме твърдо решени да посочваме проблемите и да предлагаме решения. Освен това смятаме да създадем специален сайт на групата, където да се публикуват всички докладни записки преди заседанията на ОбС, а после – кой как е гласувал за тях. На този сайт хората ще могат да подават сигнали, да пишат за проблеми или да дават предложения. Ще създадем и постоянна приемна за граждани.

В работата на сегашния ОбС прави впечатление, че докладните записки не се публикуват на сайта на общината. Вярно, че се раздават на медиите, но всяка си избира две или три докладни, за които пише. А и не може да публикува 30 или 40 докладни наведнъж, макар сред тях да със сигурност да има и такива, които интересуват хората. Като не иска общината, ще ги публикуваме ние. Както и гласовете за тях.

Според Сряда7 основните приоритети в работата на новия ОбС са създаване на нормални условия за развитие на бизнеса, защото без икономика няма нормален живот. Главни акценти – култура, образование, спорт. Все неща, неглижирани от досегашните управляващи. А жизнено важни за оцеляването на Хасково.

Моделът “Георги Иванов” трябва да бъде премахнат, защото от това зависи бъдещето на града.

Разчитаме и на тези граждани на Хасково, които обикновено не гласуват, смятаме, че причините за това са ясни. Нека знаят, че на тези избори ще има нормални, почтени и необвързани хора, които могат наистина да защитават интересите им следващия мандат.