На 25 октомври Хасково ще прекъсне порочния кръг

Sriada7

Да спре изтичането на обществен ресурс, похабяването на съществуващите дадености и пропускането на добри възможности за града и община Хасково – готови сме да работим за това от първия си ден като общински съветници. Хасково става все по-безлюден, а животът на хората тук – все по-беден – материално и духовно. Ние се кандидатираме, за да прекъснем порочния кръг. Време е за промяна. Ние се обръщаме към вас, за да ви уверим, че промяната е наложителна. И ние сме убедени, че тя ще се случи, заради голямата подкрепа и доверие, които получихме по време на кампанията. Доверието на хората ни задължава да погледнем действителността в лицето:

Хасково изостава с усвояването на европари.
Назад сме от Свиленград (изплатени 45 млн към 31.01.2015 г. Или 1975 лв./човек от населението), а даже и от Маджарово (към 31.01.2015 г. – 865 лв./човек от населението), както и от средното за страната 565 лв./човек. По данни на ИПИ към 31.01.2015 община Хасково е получила по ОП на ЕС 36 млн или 395 лв./човек.

„Проблемите с усвояването на европейски средства се дължат както на административна немощ при някои от по-малките общини, така и на ниското качество на стратегическите документи за развитие. Наличието или липсата на близки отношения на местната администрация с централната власт също играе роля за това някои общини да имат повече изпълнявани проекти за сметка на други“- ИПИ.

Градът Хасково не усвоява и държавни средства.
За изработването на общ устройствен план Министерство на регионалното развитите и благоустройството през 2015 одобри списък общини, които ще получат държавна помощ. Хасково отново не е сред тези общини. Държавата ще подпомогне с над 142 хил. лв. изработването на проекта за Димитровград, като срокът е 2016. /МРРБ/

Друг проблем с благоустройството на Хасково – бившите вилни зони.
Те влязоха в регулацията на града, но единственото, по което са градски, са данъците. Улици, електричество, водопровод и канализация, осветление, снегопочистване и обществен транспорт са такива, каквито може да съответстват донякъде на вилна зона, но каквито е недопустимо да има в градска зона за живеене.

В класацията за най-хубав град за живеене Хасково редовно заема някоя от последните позиции. Но дори да се успокояваме, че Кърджали е по-зле от нас, обикновено от Пловдив или Бургас ни дели почти двойна разлика в оценката на качеството на живот. Хасково няма нито един обществен басейн, читалищата са просто сгради, които не се стопанисват добре поради липса на средства. В парковете има повече маси в заведенията, отколкото пейки или дървета.

Университетът в Хасково е мит, който се подновява на всеки четири години. Факт е, обаче, че в Хасково са затворени 4 училища за последните 16 години.

Най-скъпата вода, най-високите такси за детска градина и наказателен паркинг в центъра на града – в двора на най-старата хасковска гимназия, някогашен факел на просветата в Хасково. Катастрофа всеки ден, сини зони, улично движение, което обърква всеки гост или преминаващ през града и легнали полицаи – това имаме към днешна дата. Ако не спрем сега неразумното отношение, неговите последици ще се разрастват лавинообразно. Още нарушения, още глоби, още изнервени граждани и още объркани и безсмислени административни мерки.

Общинския съвет да си върне отредената му от закона роля – да контролира управлението на кмета.
Ние се кандидатираме, за да направим така, че Общинският съвет да заработи и реално да упражни местното самоуправление. Това възнамеряваме да постигнем с рационалното мислене и компетентностите, с които сме изградили бизнеса си, плюс възможностите на демокрацията и гражданското общество. Разчитаме на онази част от хората, които ясно съзнават, че работните места и реално ги създават българските предприемачи, инженери, производителите на продукт или услуга, хората от малкия и среден бизнес.

Ние искаме прозрачна и работеща администрация.
Приемни дни, ясно обозначена структура и нека всеки, който влезе в Общината да може да вижда работещи чиновници, а не затворени врати и портиери, които разпитват, проверяват документи и препращат на следваща инстанция. Колко гишета трябва да бъдат посетени, за да получите дубликат от свидетелство за раждане? А и няма да го получите, ако не сте платили такса смет или някоя глоба. На практика и де юре това е отказ от административно обслужване. Но има назначен служител, който проверява на компютъра на специално гише дали нямате задължения към Общината. Съдът се произнесе, че това е незаконно, но продължава да има щатна длъжност и компютър именно за тази проверка. Онова гише в салона на Община Хасково е тъжната действителност, с която се сблъсква всеки, ако трябва да получи копие от акта си за раждане. И за какъвто й да е друг документ, издаван от общината.

Чакане, неясни процедури, още чакане и откази. Архаично и примитивно устройство, чиновници скрити зад много врати, които не се отварят лесно.

Хасково е град с много проблеми.
Кога за последно сме чували някой от властимащите да говори за тях с разбиране? Нещо повече, сред хората битува схващането, че проблемите им идват от властта. И наистина, не е нужно да си гений, за да знаеш, че асфалтирането на шахти е не само безсмислено, но и недопустимо по никакъв стандарт. Кой да решава проблемите на града, ако не властта – изпълнителна и местно самоуправление, кмет и ОбС? Те обаче изглеждат твърде заети с разпределянето на привилегии, събиране на „дарения“, лансиране на приближени, продажба на имоти и съдебни дела свързани в това.

Такъв беше „моделът Георги Иванов“ и освен бившия кмет в него активно бе включен бившият Общински съвет. Един е начинът да спрем бедствията, които те докараха на Хасково – на 25 октомври гласувайте!

Гласувайте за кандидатите от местна коалиция „Сряда 7“ в бюлетината за общински съветници с номер 1.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

orig