Тео Батуров: Заедно ще върнем в Хасково мечтите

teo

Теодор Батуров, роден в Хасково, на 33, образование: инженерно – „Топлотехника“ в УХТ Пловдив и музикално – „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ в ПУ. Стипендиант на Милчо Левиев към майсторския му клас в „Нов български университет“. В момента разширява познанията си по оперно пеене в Опера „Стара Загора“. Дългогодишен участник в благотворителни концерти и акции на „Национален алианс на хора с редки болести“ и приятел на Тракийски университет – филиал Хасково. Известно време живее, работи и учи в Германия. Завърнал се и останал отново в България с идеята, че ако всички млади и способни хора напуснат страната няма да има кой да осъществи промяната към по добро. Кандидат за общински съветник от листата на местна коалиция „Сряда 7“.

Ще започна с една фраза на Пепе Мухика – “Има хора които обожават парите и влизат в политиката, ако им харесват толкова много парите да се занимават с търговия, с производство, да правят каквото искат. Но политиката е да служиш на ХОРАТА“

Накъде ще насоча работата си, ако бъда избран за общински съветник? Бих работил да се създаде биг бенд в Хасково, факт е, че сега хасковските музиканти свирят в Димитровград. Бих искал Община Хасково да стане инициатор на музикален фестивал за певци, в който да се включат млади таланти. Европейските градове се напреварват в борбата си със замърсяването на въздуха. Хасково няма никаква визия за екологичен градски транспорт, за насърчаване употребата на велосипеди, за изграждане на велоалеи. Пловдив и Стара Загора се надпреварват да правят нови, при нас липсват. Досегашната активност на общината се изразява в разширяване на сините зони и платените паркинги, имаме най-много таксита на глава от населението.

На мен ми мъчно за езерото на Кенана, което помня от дете. Не зная защо е занемарено токова много години и общината нехае за него. Като цяло – Хасково няма кой знае какво да предложи за занимания в свободното време на гражданите и гостите си. Нямаме дори басейн, не разбирам

как можа „Лебеда“ от плувен комплекс да бъде превърнат в търговска зона.
Няма да правя отново сравнение с прекрасните общински басейни в Пазарджик, Пловдив и другаде. Това лято разбрах, че децата питат за „Плувно лято“. Излиза, че няма как да се научат да плуват и по този показател вече изостават от връстниците си по света. Ние в нашата група много си говорим за прозрачно управление. Говорим за вредата, която нанася на града ни дългогодишното протакане на разработката на нов общ устройствен план. В липсата на прозрачност в управлението и на общ устройствен план виждаме основните причини една зона, предвидена за спорт и отдих да стане търговска. И това е огромна загуба за Хасково, доколкото подобно съоръжение не се обсъжда да бъде изградено в града ни. Но това е само малка част от общата картина на нанесените на града ни поражения.

Друг вид тормоз усеща местният бизнес, пак заради липсата на прозрачно управление. Затова в нашата работа прозрачното управление е приоритет №1 . Имаме план как да се справим с това. Искаме веднага след изборите Хасково да се съвземе и да заживее в нова реалност, защото

административните спънки и преодоляването им с помощта на дарения ще трябва да спрат.

От дългогодишния ми опит в работата с доброволчески организации научих, че всичко може да се постигне с добра воля. С добра воля, труд, упоритост и търпение. Вяра в собствените сили, в правотата на идеите и постоянство по пътя към целите. Обезвереността на обеществото ни, липсата на ясна визия за бъдещето са следствие на трудностите, спънките и препядствията, с които се сблъскват всеки ден гражданите, било то бизнесмени, държавни служители, пенсионери, та дори и децата. Трудно е да обединиш и мотивираш за работа хора, който са вече изморени и загубили вяра, но трябва да го направим. Трябва да бъдем отговорно общество, да бъдем един екип мотивирани граждани. Трябва всеки един от нас – жителите на град Хасково, да разбере, че е изключително нужен и важен с ГРАЖДАНСКАТА си позиция за да може да функционира нормално машината на ГРАЖДАНСКОТО ни общество. Очевидно е, че корупцията е един най-големите ни проблеми. Затова

нашият приоритет номер 1 е прозрачността на управлението.
Живеем в ерата на интернет и технологиите и при добра воля на управляващите могат да бъдат създадени страници, откъдето във всеки един момент гражданите да могат да получат яснота къде отиват парите от данъците им, също така дневник със срещите, които провежда кметът, общинските съветници, колко ни струва издръжката на институциите – до фактурата от химическото почистване на килимите в кметството, информация за фирмите които печелят общинските поръчки и т.н. Това вече се прави в много европейски държави. Но за всичко това е необходим един силен общински съвет.

Акцент в нашата бъдеща работа е постигането на един силен общински съвет.
По законите на РБългария дейността на кмета се контролира от Общинския съвет и съда. Така че, за доброто на Хасково, ние сме готови да участваме в това със своята компетентност и добросъвестност. Политиката никога не е била моя цел, затова първата ми реакция на предложението да се кандидатирам за общински съветник беше мигновено дистанциране. Но бях заразен от идеите на групата „Сряда 7“ и се включих с пълно доверие, за да участвам в реализирането им.

Любимият ни град не може да бъде машина за пари за една шепа хора. Нека превърнем Хасково в град, в който младите искат да останат, да работят, да мечтаят, да се развиват и да бъдат спокойни за децата си. Затова в листата за общински съветници гласувайте за местна коалиция „Сряда 7“ с номер 1.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!